Thursday, February 25, 2010

Mechanical Board Exam for 2010 has a new schedule!






The professional regulations commission (ORC) announced the changes of the board examinations for Mechanical Engineers this year, 2010. In the memorandum signed by PRC chairman NICOLAS P. LAPEÑA, JR., based on Resolution No. 2010-13, series of 2010 the Board of Mechanical Engineering announces the re-scheduling of the first phase of the year 2010 Mechanical Engineers licensure examination from April 24-25 to March 27-28 (Saturday-Sunday).




The same announcement mentioned that the deadline for filing of application is on March 8, 2010 and the second phase of the exam will be held on October 12-13, 2010.






Implications

This is almost one month in advance from the previous schedule. It means that your time to review has been shortened. Your original schedule and the schedule of your review center should also adjust to meet the demands of the shorter period of preparation.

Monday, February 22, 2010

BOARD EXAM TIP: Why be a board topnotcher?






When I was in college, my teacher once told us: WHEN YOU DREAM, DREAM HIGH! He points to the board exam as an example. He advised us to make it our goal not just to pass, but to top the board exam. He reasoned that when you target higher than the passing rate, it is more likely that when you missed the top, you will fall next to it. At the very least you will still pass the board exam.

Let us then enumerate the benefits of topping the board exam. It may motivate you to strive harder and smarter than what you are currently doing.




EASIER TO FIND WORK

When I say easier, I do not mean absolute ease. Easier here is relative to those that are of the same level as you: fresh graduate, zero years of experience, and from a typical college or university. Whether you know it or not, the country’s demand for mechanical engineers is smaller than the number of mechanical engineers produced every year. This is the reason why many fresh graduates find it difficult to find a job. They usually end up unemployed or underemployed for some period of time after the board exam. I am talking here of LICENSED (board passers) mechanical engineers, not just engineering graduates. Yes, passing the board exam may not be good enough.

Saturday, February 13, 2010

ANSWERS to Mechanical Engineering Board Exam Questions in FLUID MECHANICS






Here is the answer to the questions posted last week. Please let me know if you have additional concerns by commenting.

1. In fluid mechanics, it is the ratio of the area of the vena contracta to the area of the smaller pipe.
Answer: A. Contraction coefficient




2. When the Reynolds number of a fluid flow is 3500, the flow is…
Answer: C. Intermediate between turbulent or laminar (corrected)

3. What will happen if the pressure of water flowing in a pipe dropped below its vapor pressure?
Answer: C. bubbles will form inside the pipe

4. It is the common name for the rattling noise heard inside the pipe as a result the instantaneous rise in the fluid pressure.
Answer: C. Water hammer

5. It is flow pattern where a fluid flows in concentric circles with no radial flow.
Answer: B. Vortex

Monday, February 8, 2010

Mechanical Engineering Board Exam Question: Fluid Mechanics






Below are set of questions taken from a Mechanical Engineering handbook under the topic fluid mechanics.

Choose the BEST answer.

1. In fluid mechanics, it is the ratio of the area of the vena contracta to the area of the smaller pipe.
a. Contraction coefficient
b. Friction coefficient
c. Expansion coefficient
d. Reynolds’ Number




2. When the Reynolds number of a fluid flow is 3500, the flow is…
a. Laminar
b. Turbulent
c. Intermediate between turbulent or laminar
d. There’s is no fluid flow due to very high viscosity

3. What will happen if the pressure of water flowing in a pipe dropped below its vapor pressure?
a. Water hammer will occur
b. Water will stop flowing
c. bubbles will form inside the pipe
d. Nothing will happen

ANSWER TO REVIEW QUESTION: Machine Design Elements






Here are the answer to the questions on Machine Design posted here last week.

1. A type of bearing lubrication that produces a complete physical separation of the sliding surfaces resulting in low friction and long wear-free service life called_____.
Answer: A. Hydrodynamic

2. This type of bearing is used either to absorb shaft loads or to position the shaft axially.
Answer: B. Thrust bearing




3. Property of a bearing material to withstand repeated load application without cracking or flaking.
Answer: C. Fatigue resistance

4. It is a structural system constructed of linear members forming triangular patterns.
Answer: B. Truss

5. It is defined as the state of lateral instability that occurs when a long member is stressed below the yield point.
Answer: A. Elastic buckling

Wednesday, February 3, 2010

Mechanical Engineering Board Exam: December 2009 (Middle East)






The Professional Regulation Commission (PRC) announced that 49 out of 162 passed the Mechanical Engineering Board Exam administered by the Board of Mechanical Engineering last November 2009 to qualified examinies in Al-Khobar and Jeddah, Kingdom of Saudi Arabia (KSA) and last December 2009 in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE) and Doha, Qatar.




The list successfull examinees are listed below.


MECHANICAL ENGINEERING BOARD EXAM - AL-KHOBAR, K.S.A.

1 BERIAWEL, ARNOLD TUICO

2 CONTRERAS, PLARIDEL ALASTRE

3 DAPIN, ANDY LOU SALVAÑA

4 DULAY, CHARLIE ROSS CORPUZ

5 ESCOBAR, JOSEPH CARAMAT

6 ESPARAGOZA, JAY RYAN OLARTE

7 FRANCIA, LEO I CAMO

8 HENZON, GLENN BALBOA

9 LEVANTINO, LEO BORJA

10 LUBGUBAN, SILVESTRE ERIC OBLIMAR

11 MABALAY, RODRIGO JR GATCHALIAN

12 MADRIGAL, CHARLIE CABUGUASON

13 REGALADO, HENRY PADERON

14 VAGILIDAD, ELMOR CABAOBAO

15 YNTIG, JERBI GELLIRA

Monday, February 1, 2010

BOARD EXAM REVIEW QUESTION: Machine Design Elements






My apologies for a very long time without posting a reviewer on this blog. I've been so busy in the past few months on my work and I had very little time to create and post new reviewers for Mechanical Engineering board exam. Anyway, I managed to have some time at the end of January and I took that opportunity to create new review questions.




The board exam is getting nearer. For those who will take it this summer, I wish all the best for you. I hope this little blog will serve as an additional help.

The questions below is based on popular handbooks on mechanical engineering. Based on previous exams, these handbooks were frequently used to create board exam questions. without further ado, here are the questions.

Instruction: Choose the BEST answer.

1. A type of bearing lubrication that produces a complete physical separation of the sliding surfaces resulting in low friction and long wear-free service life called_____.
a. Hydrodynamic
b. Mixed film
c. Boundary
d. Self lubrication

2. This type of bearing is used either to absorb shaft loads or to position the shaft axially.
a. Roller bearing
b. Thrust bearing
c. Ball bearing
d. Plain bearing