Skip to main content

ANSWERS TO BOARD EXAM REVIEWER: POWER ELEMENTS



Here's the answers to the questions posted on the last article.
1. The measure of how effective a boiler is in transferring heat from furnace to the water and steam.
Answer: C. Boiler efficiency

2. A heat exchanger used to remove dissolved air in water?
Answer:b. Deaerator

3. A state of water where the quantity of steam and liquid water is indistinguishable.
Answer: a. Critical point
Reference: p.62, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang



4. A power plant that harness energy from the difference in temperature between the depths of the ocean.
Answer: a. OTEC
OTEC stands for Ocean Thermal Energy Conversion

5. The most efficient thermal cycle.
Aswer: d. Carnot Cycle
Making a square shape when plotted to the T-s diagram, Carnot Cycle is by far the most efficient thermal cycle.



6. A steam power plant that take a portion steam from turbine stages and use them to heat the water prior to its entry to the boiler.
Answer: b. Regenerative power plant
reference: p.238, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

7. The amount of heat needed to raise one gram of water by 1 degree Celcius.
Answer: c. Calorie

8. What isotope of Uranium is capable of atomic fission and therefore can be used as a fuel in nuclear power plants.
Answer: c. U-235

9. A hypothetical body capable emitting all its energy by radiation.

Answer: d. Black body
Reference: p.62, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

10. When the stack of the furnace emits a black smoke, it indicates that...
Answer: b. The amount of air used in burning the fuel is not enough

11. The difference between the steam temperature and its boiling temperature at a given pressure.
Answer: a. Degree superheat
Reference: p.61, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

12. The percentage of steam in a liquid water-steam mixture system is often referred to as
Answer: b. Quality
Reference: p.61, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

13. What do you call a water on its liquid form when it’s temperature is below its saturation temperature at given pressure.
Answer: c. Subcooled liquid
This can be a little tricky since "subcooled liquid" and "compressed liquid" states are identical. The BEST answer though is "subcooled liquid" because the question is referring to the temperature. On the other hand, if the question refrences the pressure, the answer

14. In a PV chart, what is the area below the process curve?
Answer: b. Work non-flow
Integral of pdV is work non-flow.

15. It is measure of the amount of matter present in a body and contains the Avogadro’s number of particles.
Answer: d. Mole
Mole is the amount of substance that contains the Avogadro's number (6.022E23) particles.
Reference: p.17, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

16. The amount of energy used to change the temperature of a body.
Answer: a. Sensible heat
When there is no change in temperature (during changes in phase) the heat used is called Latent Heat.

17. An instrument used to determine the heating value of a fuels.
Answers: a. Calorimeter or d. Bomb calorimeter
Both a and d can be the correct answer, but d is more specific.

18. The work produced by the turbine is a…
Answer: d. Work steady flow
Turbine is an open system so the work produced is work steady flow.

19. The process occurring in heat exchangers are ideally…
Answer: c. Isobaric
All heat exchagers operates at contant pressure (ideally).

20. The entropy- enthalpy diagram of water is also known as…
Answer: a. Mollier chart
Reference: p.72, Thermodynamics 6th.Ed., Faires and Simmang

Comments

  1. hi any one that will take board exam this coming april...lets help each other..share ur materials then ill share to u also mine....

    ReplyDelete
  2. post ur no.to how can i reach u..tnx.gudluck sating lahat!!

    ReplyDelete
  3. i have some materials, i can share my materials, but you need to share your materials too. here is my number 09155320746

    ReplyDelete
  4. anyone hu take the board exam this coming september...i have review materials from different review center so if you interested i will share them to you. but share your materials too.. here's my no. 09165932090.. gudluck s atin!

    ReplyDelete
  5. Great that you've posted the answers. Finally I can compare my Rushmyessay results of this test with the actual right answers.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BOARD EXAM TIP: Which Review Center?

First of all, I would like to apologize for a long time I haven't posted anything but introduction. The reason for that is I'm busy optimizing the design of this site. I'm hoping that the make over is good. Anyway, I would like to dedicate this article to those who are going to take/retake the board exam this coming October. My sincere wish that you bring out the best among yourselves and may the deserving ones pass the exam.




Going back to the One-Million-Peso worth question: "Which review center should I enroll?", I would like to answer that in the most unbiased way I can. Of course, I'm only human and I had also my preferences but I will try my best to hide it.

To start with I will enumerate some of the prominent review centers that offer board exam reviews for mechanical engineering in the Philippines.

1. Alcorcon (Cebu & Manila)
2. Excel (Cebu & Manila)
3. Linx Engineering (Manila)
4. MERIT (Manila)
5. PRIME (Cebu)
6. RLB's CDTC (Manila)
I'…

PAST MECHANICAL BOARD EXAM QUESTION: Machine Design Set-1 (solutions and answers)

The following are the solutions and answers to MODIFIED PAST MECHANICAL BOARD EXAM QUESTION: Machine Design Set-1 posted on this blog last Saturday, November 14, 2009.




Again, I want to stress out that most of the questions here are modified from its original form for the purpose of improving the question.

Past Mechanical Engineering Board Exam Question Number 1
A 4 inches diameter short shaft carrying 2 pulleys close to the bearings transmits how much horsepower if the shaft makes 120 rpm.

A.200HP               B. 199 HP

C.198 HP              D. 202 HP

P = (D3N )/38 -- for mula for short shafts from PSME code

P = (4)3(120)/38

P= 202 HP

Past Mechanical Engineering Board Exam Question Number 2
An instrument that measures the hardness of the work piece in terms of elasticity.

a. Durometer

b. Scleroscope

c. Mohs's Scale

d. Brinell Tester

Source: Machinery’s Handbook

SOLUTION TO MECHANICAL BOARD EXAM PROBLEMS: Power Set-1

Here are the solutions to board problems given at Power Subject Set-1. If you do not understand anything, feel free to write a comment voicing out your concern. I'm still looking for better ways to present my solution. I still don't know how to present equations and mathematical symbols with blogger. Please bear with me.

1. An automobile tire is inflated to 32psig pressure at 50 degree F. After being driven, the temperature rises to 75 degree F. Determine the final gage pressure assuming the volume remains constant. (Electrical Engineering Board Exam Problem)

Solution:
Since volume is constant, use Charles’ Law on constant volume processes.
P1/T1=P2/T2
Note: P and T should be absolute.

(32+14.7)/ (50+460) =P2/ (75+460)

P2=48.99 psia

Converting back to gage pressure,

P2g=48.99-14.7

P2g=34.29 psig


2. Four hundred cubic centimeters of gas at a pressure of 740 mmHg absolute and temperature of 18 degree C undergoes a process until the pressure and temperature becomes 760 mmHg abso…