Skip to main content

Answers to Statistics and Probability Part 1: Mechanical Engineer Board Exam Review

Here's the solution and answers to the ME board questions in Mathematics (Statistics and Probability)

1. In how many ways can you arrange a group of 5 girls and 3 boys in 7 vacant chairs?
Solution:
The total number of persons to be seated is 8 and the number of chairs is only 7.
When words denoting “arrangement” are used, it most likely pertains to permutations.
So, the formula to be used is permutation of 8 taking 7 at a time.
n = 8, r = 7, nPr, then use your calculator or this formula
nPr = n!/(n-r)! = 8!(8-1)!=40320 permutations or arrangements
A. 40320

2. How many 3-digit numbers can you make out of the numbers 1 to 5 without repetition?
Solution:
Since the number varies as you rearrange the digits (example 1342 is different from 1423), then this problem is about permutation.
So, the formula is the permutation of 5 numbers taken 3 at a time.
n = 5, r = 3, nPr; use your calculator or this formula: nPr = n!/(n-r)!
nPr = 5!/(5-3)!=60 permutations
C. 60

3. There are 2 white, 3 red, and 4 blue balls inside a basket. If three balls are drawn randomly in succession without replacement, what is the probability that the first ball is white, and the next two balls are blue?
Solution:
The probability that the first ball is white is Pw = 2/(2+3+4)=2/9
The probability that the second ball is blue is
Pb1=4/8 =1/2; we changed the denominator since the total number of balls has been reduced.
The probability that the last ball drawn is blue again is
Pb2 = 3/7; we reduced the total to 7 and the number of available blue is down to 3.
The probability that all this happen in correct succession is:
Pwbb = (2/9)(1/2)(3/7)=1/21
D. 1/21

4. What is the mode of the following numbers: 54, 45, 75, 60, 65, 65, 60, and 57?
Solution: the mode of a given set of numbers is the most frequent number; in this case those numbers are 65 and 65, both occurring twice.
D. 60 and 65

5. From the given numbers on question number 4, what is the median?
Solution:
The media is the number that divides the upper and the lower half of the samples.
To find the media, arrange the data in order either increasing or decreasing
In this case: 45 54 57 60 60 65 65 75;
Since the number of samples is 8 (even), we have to get the average of the two middle samples
Median = (60+60)/2 = 60
B. 60

6. From the given numbers of question number 4, what is the variance?
Solution: variance is the measure of how much does the samples deviate from the mean or average. Variance (σ^2) is given by the formula σ^2= ∑[(x-ave)^2/(n-1)] or use your calculator
Average = 60.125
σ^2= ∑[(x-ave)^2/(n-1)] = 77.84
A. 77.84

7. Seven boys are to be seated around a circular table. How many arrangements can be made?
Since no indication as to the number of seats available, let’s assume that it is equal to the number of boys, 7
Again, this is a permutation problem, but this time, in circular arrangement
The formula for circular permutation is given by nPr (cyclic) = (n-1)!
So, nPr (cyc) = (7-1)! = 720
D. 720

8. In how many ways can you arrange 3 boys and 4 girls in a 7-seater bench supposing that the four girls want to be seated together?
Solution:
Since one group wants to be together, then we will use conditional permutation techniques.
In this case, because the girls can’t be separated, let’s treat the girls group as one person or block.
The permutation of the boys and the group of girls therefore has the total number of n= 4, that is 3 boys plus 1 girls block.
The number of arrangement possible is given by nPr = 4P4=24
Remember though, that the girls can be rearranged as long as they are together, therefore, the total permutation inside the girls block is nPr = 4P4=24.
Combining the two permutations we have nPr (total) = (24) (24) = 576
C. 576

9. The probability that you will arrive late is 35% and the probability that you will scolded by your boss is 15%. What is the probability that you will be both late and scolded by your boss?
Solution:
The problem doesn’t mention that the cause of being scolded is caused by you being late. With that we can treat those two events as independent from each other.
The probability that the two independent events will happen can be obtained by getting the product of each probabilities.
Pa&b = (Pa)(Pb) = (0.35)(0.15)=0.0525 = 5.25%
A. 5.25%

10. From question number 9, what is the probability that you will either be late or scolded by your boss?
Solution:
This is an OR condition (the condition is valid if only when one of the two conditions happened) and is not mutually exclusive (meaning the two outcomes may happen at the same time: being late and being scolded)
The formula to be used is: Paorb = Pa+Pb – Pa&b
Paorb = 0.35+0.15-(0.35)(0.15)=0.4475
Paorb = 44.75%
C. 44.75%

Link to the questions.

Note: Writing solution to a math problem in a webpage like these is extremely difficult so I expect that some of you may be confused by the way I wrote the solution. If you have questions and clarifications, don't hesitate to send me a message at admin@tupmechanical.com or post a comment below.

Comments

Popular posts from this blog

BOARD EXAM TIP: Which Review Center?

First of all, I would like to apologize for a long time I haven't posted anything but introduction. The reason for that is I'm busy optimizing the design of this site. I'm hoping that the make over is good. Anyway, I would like to dedicate this article to those who are going to take/retake the board exam this coming October. My sincere wish that you bring out the best among yourselves and may the deserving ones pass the exam.




Going back to the One-Million-Peso worth question: "Which review center should I enroll?", I would like to answer that in the most unbiased way I can. Of course, I'm only human and I had also my preferences but I will try my best to hide it.

To start with I will enumerate some of the prominent review centers that offer board exam reviews for mechanical engineering in the Philippines.

1. Alcorcon (Cebu & Manila)
2. Excel (Cebu & Manila)
3. Linx Engineering (Manila)
4. MERIT (Manila)
5. PRIME (Cebu)
6. RLB's CDTC (Manila)
I'…

PAST MECHANICAL BOARD EXAM QUESTION: Machine Design Set-1 (solutions and answers)

The following are the solutions and answers to MODIFIED PAST MECHANICAL BOARD EXAM QUESTION: Machine Design Set-1 posted on this blog last Saturday, November 14, 2009.




Again, I want to stress out that most of the questions here are modified from its original form for the purpose of improving the question.

Past Mechanical Engineering Board Exam Question Number 1
A 4 inches diameter short shaft carrying 2 pulleys close to the bearings transmits how much horsepower if the shaft makes 120 rpm.

A.200HP               B. 199 HP

C.198 HP              D. 202 HP

P = (D3N )/38 -- for mula for short shafts from PSME code

P = (4)3(120)/38

P= 202 HP

Past Mechanical Engineering Board Exam Question Number 2
An instrument that measures the hardness of the work piece in terms of elasticity.

a. Durometer

b. Scleroscope

c. Mohs's Scale

d. Brinell Tester

Source: Machinery’s Handbook

SOLUTION TO MECHANICAL BOARD EXAM PROBLEMS: Power Set-1

Here are the solutions to board problems given at Power Subject Set-1. If you do not understand anything, feel free to write a comment voicing out your concern. I'm still looking for better ways to present my solution. I still don't know how to present equations and mathematical symbols with blogger. Please bear with me.

1. An automobile tire is inflated to 32psig pressure at 50 degree F. After being driven, the temperature rises to 75 degree F. Determine the final gage pressure assuming the volume remains constant. (Electrical Engineering Board Exam Problem)

Solution:
Since volume is constant, use Charles’ Law on constant volume processes.
P1/T1=P2/T2
Note: P and T should be absolute.

(32+14.7)/ (50+460) =P2/ (75+460)

P2=48.99 psia

Converting back to gage pressure,

P2g=48.99-14.7

P2g=34.29 psig


2. Four hundred cubic centimeters of gas at a pressure of 740 mmHg absolute and temperature of 18 degree C undergoes a process until the pressure and temperature becomes 760 mmHg abso…